Συλλογή υπολογιστών 1970-1990 (Το μικρό μουσείο πληροφορικής)

Ο Παναγιώτης Παπάζογλου διατηρεί συλλογή που περιλαμβάνει υπολογιστές κυρίως από τη δεκαετία 1980, ενώ η συλλογή συμπληρώνεται με βιβλία, λογισμικό, περιφερειακά και εκπαιδευτικά board της εποχής. Τα συλλεκτικά αντικείμενα δεν αντιπροσωπεύουν απλά μια παλιά εποχή, αλλά ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο για ό,τι έχουμε σήμερα. Για παράδειγμα, ο BBC micro ήταν ο πρώτος υπολογιστής που μπήκε σε σχολείο στην Ευρώπη. Ήταν οι πρώτοι υπολογιστές για το σπίτι, το γραφείο και το σχολείο και αντιπροσωπεύουν την επανάσταση της πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Ο Παναγιώτης Παπάζογλου σημειώνει στο βιβλίο που έχει γράψει για αυτό το μικρό μουσείο, ότι ήταν από τους τυχερούς που έζησαν από πρώτο χέρι εκείνη την εποχή, αφού και εκείνος χρησιμοποιούσε τους παλιούς υπολογιστές την εποχή που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά.


Τα εκθέματα
Η συλλογή περιλαμβάνει οικιακούς υπολογιστές, ολοκληρωμένα συστήματα, λογισμικό, βιβλία, εκπαιδευτικά board, περιφερειακά, κλπ.

Όλα τα εκθέματα είναι λειτουργικά. Κάποια είναι μόνιμα συνδεδεμένα με Monitor ή οθόνες τηλεόρασης, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται σε αυτοσχέδιες προθήκες. Το λογισμικό είναι σε κασέτες και δισκέτες.

Σελίδα εκθεμάτων


Το μικρό μουσείο πληροφορικής έγινε βιβλίο!
Το μικρό μουσείο πληροφορικής, δεν περιλαμβάνει μόνο υπολογιστές και άλλα εκθέματα, περιλαμβάνει επιπλέον τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης εποχής (δεκαετίες ’70-’80). Όλα αυτά φιλοξενούνται σε ένα μοναδικό ελληνικό βιβλίο που είναι διαθέσιμο στο Amazon.

Το μικρό μουσείο πληροφορικής
Π. Παπάζογλου (2018)
Amazon, USA
ISBN 978-1717215772
(μονόχρωμη/έγχρωμη έκδοση)

Περισσότερα...


Αγορά στο Amazon

Ο χώρος που φιλοξενεί τη συλλογή
Συνήθως τα αντικείμενα στις περισσότερες ιδιωτικές συλλογές βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες. Στην περίπτωση όμως αυτής της συλλογής, ευτυχώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Έτσι λοιπόν, διαμορφώθηκε ένας \ABεκθεσιακός\BB χώρος που φιλοξενεί όλα τα αντικείμενα της συλλογής. Παρά το γεγονός ότι ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος από το κοινό, διευκολύνει στην παρουσίαση των εκθεμάτων είτε μέσω βίντεο είτε μέσω φωτογραφιών.