Oric-1 (1982/83)


Αν και ο Oric-1 ανακοινώθηκε το 1982, κυκλοφόρησε τελικά στις αρχές του 1983. Η Βρετανική εταιρία Tangerine Computer Systems που ιδρύθηκε το 1979, προσπάθησε να διεισδύσει στη νέα αγορά οικιακών υπολογιστών στην οποία μεταξύ άλλων, κυριαρχούσε ο ΖΧ Spectrum. Χαρακτηριστικό της σημασίας που έδινε η εταιρία σε αυτή τη νέα αγορά, ήταν το γεγονός ότι δημιούργησε τη θυγατρική Oric Products International μέσω την οποίας θα προωθούσε τους υπολογιστές Oric (Oric-1 και Oric Atmos αργότερα). Με το βλέμμα της εταιρίας στον κύριο ανταγωνιστή (ZX Spectrum), ο Oric-1 ήταν ανώτερος σε ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως το ενσωματωμένο κύκλωμα ήχου (ο ZX Spectrum είχε απλά ένα Beeper). Επίσης, λόγω της εμπειρίας και τεχνογνωσίας των ανθρώπων της εταιρίας, επιλέχτηκε ο μικροεπεξεργαστής 6502A και όχι ο Ζ80 που ήταν ο πιο γνωστός εκείνης της εποχής. Από την άλλη πλευρά, για τη συμπίεση του κόστους, επιλέχτηκαν λαστιχένια πλήκτρα για το πληκτρολόγιο, αλλά ελαφρώς καλύτερα από αυτά του κύριου ανταγωνιστή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, πρόκειται για ένα πιο στιβαρό υπολογιστή, πολλά υποσχόμενο.


Εικ. 1 Oric-1 (συλλογή Π. Παπάζογλου) 

Κατασκευαστής : Oric

Έτος κυκλοφορίας : 1983

Χώρα : Μεγάλη Βρετανία

Ενδεικτική τιμή: περίπου 130 λίρες

Πωλήσεις μονάδων : περίπου 200.000

Προγραμματισμός : Oric Extended BASIC v1.0

Μικροεπεξεργαστής : 6502A

Μνήμη RAM : 16/48Kbyte

Μέσο αποθήκευσης : Κασετόφωνο/οδηγός δισκέτας

Απεικόνιση (οθόνη) : τηλεόραση UHF, RGB monitor

Απεικόνιση κειμένου : 40x28

Απεικόνιση γραφικών : 240x200

Τροφοδοσία : Εξωτερική 9V

Βάρος : 848gr

 

Εικ. 2 Πίσω όψη του  Oric-1

 

Εικ. 3 Θύρες I/O του Oric-1. Θύρες από αριστερά (RF για τηλεόραση, RGB,

κασετόφωνο, επέκτασης, centronics, τροφοδοσία)

Και σε αυτή την περίπτωση, η δοκιμή έγινε σε επίπεδη οθόνη μέσω του μετατροπέα RGB σε SCART.

Εικ. 4 Η πρώτη οθόνη του Oric-1 μετά το Power On

Τα εντυπωσιακά γραφικά τότε, δεν ήταν τίποτα άλλο από απλές γραμμές και pixel που ξεχώριζαν από όλες τις αποστάσεις. Το εγχειρίδιο που διαθέτει, παρουσιάζει τις εντολές BASIC μαζί με κάποια παραδείγματα. Στην πρώτη δοκιμή, θα χρησιμοποιηθεί το έτοιμο παράδειγμα της εντολής DRAW.

 

Εικ. 5 Δοκιμή προγράμματος στον Oric-1 για την εντολή DRAW

 Στη συνέχεια γράφουμε RUN και πατάμε το πλήκτρο RETURN.

Εικ. 6 Το αποτέλεσμα του προγράμματος στην οθόνη

Η οθόνη έχει τώρα γεμίσει με κατακόρυφες και οριζόντιες γραμμές. Πρώτα εμφανίζονται οι κατακόρυφες γραμμές και μετά οι οριζόντιες. Πριν από κάθε εμφάνιση μεσολαβεί μια χρονική καθυστέρηση, ενώ κάθε φορά που εμφανίζεται μια γραμμή, ακούγεται ένα δυνατό �ντινγκ� από το ηχείο του υπολογιστή. Η αλλαγή του χρώματος στο φόντο, μπορεί να γίνει με την εντολή PAPER, ενώ με την εντολή TEXT επιστρέφουμε στην οθόνη κειμένου (στην οποία μπορούμε να δούμε και πάλι το πρόγραμμα).

Στην πίσω όψη του υπολογιστή, υπάρχει εκόμα η ετικέτα της εγγύησης (30 και πλέον χρόνια πριν).

Εικ. 7 Ειδική ετικέτα εγγύησης του Oric-1

Η εικόνα που ακολουθεί, δείχνει τα εσωτερικά του υπολογιστή.

 

Εικ. 8 Στο εσωτερικό του Oric-1

Στην εικόνα 8 διακρίνουμε το μεγάφωνο, το διαμορφωτή για την τηλεόραση (πάνω αριστερά), τον μικροεπεξεργαστή 6502 δεξιά, κλπ. Πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο board για την εποχή του, ενώ όπως θα δείτε στο επόμενο μοντέλο (Oric Atmos), δεν yp;arxoyn μεγάλες διαφορές.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ INTERNET

Oric Wiki

Oric org

Oric emulator 1

Oric emulator 2